Anonymous

Difference between revisions of "Bloc 2. Estructura estel·lar"

From Potatopedia
Partial save
(Fi de la classe)
(Partial save)
Line 746: Line 746:
Combinant ara les eqs. anteriors i prenent límit $\delta t \to 0$, obtenim la '''tercera equació per l'estructura estel·lar''':
Combinant ara les eqs. anteriors i prenent límit $\delta t \to 0$, obtenim la '''tercera equació per l'estructura estel·lar''':
$$\frac{\partial L_{loc}}{\partial m} = \varepsilon_{nuc} - \varepsilon_\nu - \frac{\partial u}{\partial t} + \frac{P}{\rho^2} \frac{\partial \rho}{\partial t}.$$
$$\frac{\partial L_{loc}}{\partial m} = \varepsilon_{nuc} - \varepsilon_\nu - \frac{\partial u}{\partial t} + \frac{P}{\rho^2} \frac{\partial \rho}{\partial t}.$$
''Data: 4 d'octubre de 2021''
Per simplificar la notació:
$$\varepsilon_{gr} := - \frac{\partial u}{\partial t} + \frac{P}{\rho^2} \frac{\partial \rho}{\partial t} = - T \frac{\partial s}{\partial t}$$
amb s sent l'entropia específica del gas.
* $\varepsilon_{gr} > 0$: l'energia és alliberada desde l'element de massa, per exemple si aquesta sofreix una '''contracció'''.
* $\varepsilon_{gr} < 0$: l'element de massa absorbeix energia, per exemple en el cas d''''expandir-se'''.
Amb aquesta definició de $\varepsilon_{gr}$ la tercera eq. d'estructura estel·lar es queda en:
$$\frac{\partial L_{loc}}{\partial m} = \varepsilon_{nuc} - \varepsilon_\nu + \varepsilon_{gr}$$
---
En cas de trobar-nos en eq. tèrmic, l'estel es troba en estat estacionari i les derivades temporals són nul·les ($\varepsilon_{gr} = 0$), així que:
$$\frac{\partial L_{loc}}{\partial m} = \varepsilon_{nuc} - \varepsilon_\nu.$$
Si ara integrem per tots els elements de massa:
$$L_* = \int_0^M \varepsilon_{nuc} dm - \int_0^M \varepsilon_\nu dm =: L_{nuc} - L_\nu.$$
Si negligim $L_\nu$, aleshores $L_{nuc} = L_*$. És a dir, l'energia que es radia a la superfície de l'estel és la mateixa que produeixen les reaccions nuclears al seu interior.
=== Transport de l'energia per difusió ===
Què passaria si, en un estel en equilibri tèrmic, s'aturessin tots els processos termonuclears? La resposta és que, almenys inicialment, no passaria pràcticament res de res.
* La densitat de l'estel és tan elevada que els fotons que transmeten l'energia fan que la seva distància típica d'interacció sigui molt curta (i triga molt temps en propagar-se per l'estel).
** Per tant la radiació queda atrapada a l'interior i els fotons difonen cap a l'exterior molt lentament.
** Al Sol: un fotó triga de l'ordre de $10^7$ anys en escapar.
* El transport radiatiu en els estels és per tant un '''procés de difusió'''. En tractar-lo com a tal veurem que simplifica força el tractament matemàtic del mateix.
* Per tractar aquests procesos sol utilitzar-se la '''llei de Fick''': donat un gradient $\vec{\nabla} n$ en la densitat de partícules, el flux net de partícules per unitat de temps per unitat de superfície $\vec{J}$ és:
$$\vec{J} = - D \vec{\nabla} n,$$
amb $D = \frac{1}{3} \bar{v} \mathcal{l}$ el coeficient de difusió.
* Prenem una superfície i una distribució isotròpica de partícules. Les que creuen en la direcció positiva (una de les 2 direccions) són:
$$\frac{dN}{dt} = \frac{1}{6} n \bar{v}.$$
* Suposem que hi ha un gradient $\partial n/\partial z$ ($n \equiv n(z)$). Llavors les partícules que es mouen cap amunt amb un lliure recorregut $\mathcal{l}$ tindran una densitat promig donada per $n(z - \mathcal{l})$, i les que es mouen cap abaix tindran una densitat promig donada per $n(z + \mathcal{l})$. Per tant el flux total és:
$$J = \frac{1}{6} \bar{b} n(z - l) - \frac{1}{6} \bar{v} n(z + l) = \frac{1}{6} \bar{v} \left( -2 \mathcal{l} \frac{\partial n}{\partial z} \right) = - \frac{1}{3} \bar{v} \mathcal{l} \frac{\partial n}{\partial z}.$$
* Suposem que, a més d'un gradient de la densitat de partícules, hi ha també un gradient en la densitat d'energia $U$ transportat per aquestes partícules (fotons o partícules de gas). Llavors també existirà un flux net d'energia a través de la superfície, ja que en promig les partícules que creuen cap amunt porten més energia que no pas les que van cap avall.
El gradient en la densitat d'energia $\nabla U$ dóna lloc a un flux d'energia:
$$\vec{F} = - D \vec{\nabla} U.$$
Aquest gradient d'energia es pot associar al se torn amb un '''gradient de temperatura $\nabla t$'''$$\vec{\nabla} U = (\partial U/\partial T)_V \vec{\nabla} T =: C_V \vec{\nabla} T,$$
on $C_V$ és la calor específica a volum constant.
Podem escriure el flux d'energia com una eq. per la conducció del calor:
$$\vec{F} = -K \vec{\nabla} T, \text{ on } K = \frac{1}{3} \bar{v} \mathcal{l} C_V,$$
on $K$ és la conductivitat.
Observació: la formulació emprada fins aquí és vàlida tant per fotons com per partícules de gas.


[[Category:Astrofísica i cosmologia]]
[[Category:Astrofísica i cosmologia]]