Anonymous

Difference between revisions of "Bloc 3 astrofísica"

From Potatopedia
6,309 bytes added ,  15:51, 13 October 2021
Fi de la classe
m (Added missing dollar sign)
(Fi de la classe)
Line 140: Line 140:


TODO: Inserir gràfic de la barrera de Coulomb.
TODO: Inserir gràfic de la barrera de Coulomb.
''Data: 13 d'octubre de 2021''
TODO: Completar tot el que falta pel mig
=== Efectes de l'estructura nuclear en la secció eficaç ===
Quan s'ha atravessat la barrera Coulombiana, els dos nuclis poden formar el que s'anomena com a '''nucli compost''', molt inestable, i que decau al cap d'un temps relativament curt en els productes finals:
$$X + a \rightarrow C^* \rightarrow Y + b$$
L'energia involucrada determina la natura dels productes resultants:
* $C^* \rightarrow X + a$: ens quedem amb les partícules originals.
* $C^* \rightarrow C + \gamma$: es tracta d'un decaïment a un nivell energètic estable de $C$ amb l'emissió d'un fotó gamma $\gamma$. (mateixos productes i fotó)
* $C^* \rightarrow Y_1 + b_1, \rightarrow Y_2 + b_2, \ldots$, on les partícules $b_1, b_2, \ldots$ poden ser protons, neutrons o partícules alfa (nuclis d'He, 2p + 2n).
NOTA: les reaccions que involucren electrons i neutrins no compten amb un estat intermedi $C^*$, ja que els decaïments-beta (e.g. $n \rightarrow p + e^- + \bar{\nu}$ o $p \rightarrow n + e^+ + \nu$) són massa lents per procedir d'aquesta manera.
El decaïment de $C^*$ ha de '''conservar tant l'energia com el moment i el moment angular''', així com les '''simetries nuclears'''.
Aquest excés d'energia pot escapar-se en forma de fotó (2n cas anterior) o en energia cinètica de les partícules resultants, que ràpidament termalitza les partícules del seu entorn (excepció: neutrins, escapen sense interactuar).
Els nivells energètics de $C^*$ juguen un paper fonamental en determinar la secció eficaç de la reacció.
$E_{min}$: energia mín. per extreure un nucleó de l'estat energètic més baix del compost $C^*$ fins a l'infinit. Per sota de $E_{min}$ els estats de l'àtom són lligats. Només decauen a través del decaïment-gamma (on s'emet un fotó en el rang $\gamma$+ altres ...)
TODO: Completar
Per $E > E_{min}$ també es poden emetre partícules, per canals que tenen una probabilitat més gran que el decaïment-$\gamma$. Aquests nivells són per tant "quasi-estacionaris", amb temps de vida finits marcats per un eventual escapament en travessar la barrera Coulombiana per l'efecte túnel.
La probabilitat d'escapament s'incrementa per energies corresponentment més altes, fins que l'amplada $\Gamma$ d'aquests nivells esdevé més gran que la diferència d'energia entre nivells, resultant en un continu de nivells energètics per sobre una certa energia llindar.
La presència de nivells energètics discrets per sobre de $E = E_{min}$ dona lloc al que s'anomenen '''ressonàncies nuclears''', que comporten una...
TODO: Completar
=== El "factor astrofísic" de la secció eficaç ===
Per energies $E \approx E_{res}$ la secció eficaç depèn de $E$ com:
$$\xi(E) \propto \frac{1}{(E - E_{res})^2 + (\Gamma/2)^2}.$$
Per $E = E_{res}$, $\sigma(E)$ és propera a la geomètrica, $\sigma \approx \pi \lambda^2$, amb $\lambda = \lambda_{\text{de Broglie}}$, i podem posar doncs:
$$\sigma(E) \propto \pi \lambda^2 P(E) \xi(E).$$
Si prenem ara $\lambda \propto 1/E$, $P(e) \propto \exp(-b E^{-1/2})$, podem expressar la secció eficaç mitjançant l'anomenat '''factor astrofísic''' $S(E)$:
$$\sigma(e) = S(E) \frac{\exp(-b E^{-1/2})}{E}.$$
El factor astrofísic té en compte tots els factors intrínsecs de l'estructura nuclear i també dels derivats de les possibles ressonàncies a les energies rellevants.
$S(E)$ es determina amb mesures fetes al laboratori per a les seccions eficaces. La dificultat en les mesures rau en el fet que són només factibles per energies relativament grans ($E > 0.1 \text{ MeV}$). Per sota d'aquestes energies, $\sigma(E)$ esdevé massa petita per mesurar-la experimentalment.
Aquesta energia mínima és aprox. un ordre de magnitud més gran que les energies típiques en les quals es donen les reaccions nuclears als estels. Per tant, $S(E)$ s'ha d'extrapolar a les energies rellevants.
A vegades les interpolacions són precises, i a vegades no. Depèn. (TODO: de què depèn?)
=== Dependència de $T$ del ritme de les reaccions nuclears ===
De seccions anteriors:
$$\langle \sigma v \rangle = (8/\pi m)^{1/2} (kT)^{-3/2} \int_0^\infty S(E) \exp\left( - \frac{E}{kT} \frac{b}{E^{1/2}} \right) dE.$$
TODO: Completar
La funció $f(E)$ mostra un màxim anomenat el '''pic de Gamow''' a $E = E_0$, mentre que $f(E)$ decau fortament lluny del pic.
TODO: Insertar diagrama.
Comentari del diagrama: El pic de Gamow com la seva amplada té una dependència amb la temperatura brutal. També dependència brutal amb la càrrega del nucli.
Com que s'assumeix que $S(E)$ és aprox. constant, podem escriure l'eq. prenent $S(E) \approx S(E_0)$, quedant per tant:
$$\langle \sigma v \rangle = (8/\pi m)^{1/2} (kT)^{-3/2} S(E_0) \int_0^\infty f(E) dE.$$
Prenent el màxim:
$$E_0 = \left( \frac{1}{2} b k T \right)^{2/3} = 5.665(Z_i^2 Z_j^2 A T_7^2)^{1/3},$$
on $T_7 := T/10^7 \text{K}$.
TODO: Completar amb el Beamer
La dependència en la càrrega i nombre màssic: $b \propto Z_1 Z_2 A^{1/2}$. Per la mateixa temperatura, reaccions amb nuclis pesats (A, Z grans): ...
TODO: Completar un munt de diapositives.
Les reaccions termonuclears representen un dels processos en Física experimental on més fortament varien en funció de les variables que els governen, en aquest cas la temperatura $T$. Hi ha reaccions termonuclears que poden arribar a dependre de $T^{40}$.
=== Apantallament electrònic ===
Efecte que ens ajuda una miqueta. El fet de tenir electrons al voltant dels nuclis ens fa la barrera de Coulomb una miqueta més baixa: '''apantallament electrònic'''.
Derivació una miqueta difícil (veure Kippenhahn, secció 18.4). En l'aproximació...
TODO: Completar :(((
A cert punt, per $\rho \gsim 10^6 \text{ g cm}^{-3}$ (densitat de degeneració dels electrons) l'efecte d'apantallament és tant important que esdevé el factor dominant en $\langle \sigma v \rangle$.
En aquesta situació les reaccions nuclears poden donar-se inclús en temperatures baixes ('''pycnonuclear reactions''') i poden tenir un rol decisiu en els estadis finals de l'evolució estel·lar.
Sota aquestes condicions d'altes densitats i baixes T, però , s'ha de tenir en compte també altres efectes com la '''cristal·lització'''. (TODO: Completar aquest paràgraf)


[[Category:Astrofísica i cosmologia]]
[[Category:Astrofísica i cosmologia]]