Anonymous

Difference between revisions of "Bloc 3 astrofísica"

From Potatopedia
7,875 bytes added ,  15:43, 15 October 2021
Fi de la classe
(Fi de la classe)
(Fi de la classe)
Line 346: Line 346:


Indica quanta energia donen les 2 reaccions (P-P vs. CNO) en funció de la temperatura, i per tant quina és més important a cada rang.
Indica quanta energia donen les 2 reaccions (P-P vs. CNO) en funció de la temperatura, i per tant quina és més important a cada rang.
''Data: 15 d'octubre de 2021''
=== Fusió de l'He ===
Consisteix en la fusió d'heli-4 en una barreja de carboni-12 i oxigen-16, que es dona per temperatures altes, que són degudes al fet que la barrera de Coulomb és més alta per l'He que pel H.
Dues etapes (no existeix un nucli estable amb 8 nucleons (A = 8)):
TODO: Copiar les reaccions del Beamer
* berili-8 decau al cap de $10^{-16} \text{s}$. Suficient per crear un curt estat d'equilibri de concentració d'aquest element.
* La segona reacció és ràpida, donada la ressonància just a energies properes al picde Gamow. En resulta un carboni-14 (??? TODO: comprovar que estigui bé), que decau en carboni-12 i un fotó.
L'efecte net de les dues reaccions s'anomena '''reacció triple-alfa''':
TODO: Inserir reacció
que té $Q = 7.275 \text{ MeV}$. L'allibrerament d'energia per unitat de massa és $q_{3\alpha} = Q/m(\.^12 C) = 5.9 \times 10^{17} erg/g$, uns '''10 cops menor que la fusió de l'hidrogen'''.
Com que han d'ocorrer quasi simultàniament, a efectes pràctics és com si haguéssim de tenir 3 partícules, i el seu ritme doncs és proporcional a $n_\alpha^3$.
Ritme de generació d'energia:
$$\varepsilon_{3 \alpha} = q_{3 \alpha \xi_4^3 \rho^2 \lambda_{...}}$$
TODO: Completar
Quan una quantitat suficient de carboni-12 s'ha creat amb aquesta reacció, aquest pot capturar una altra vegada una partícula $\alpha$ per formar oxigen-16:
TODO: Inserir reacció
que allibera una energia Q = 7.162 MeV, o $q_{\alpha C} = 4.32 \times 10^{17} \text{erg per gram}$ de oxigen-18 produït (pel Sol és aprox. 10 ordres de magnitud més gran).
La reacció $\.^{12} C(\alpha, \gamma) \,^{16}O$ està fortament afectada per les ressonàncies (s'entén més o menys), i el seu ritme de producció és altament incert. Així doncs competeix amb la reacció triple-alfa per conseguir el heli-4 disponible. Per tant, la quantiat de carboni-12 vs oxigen-16 al final de la fusió de l'He és altament incerta.
=== Fusió del C i més enllà ===
En la barreja de gas (bàsicament carboni-12 i oxigen-16) si la temperatura és prou alta es poden donar més reaccions:
==== Fusió del carboni ====
$T_8 gsim 5$, la barrera Coulombiana pel carboni-12 + carboni-12 es pot superar (tenint en compte l'efecte túnel). Aquesta reacció dona com a resultat magnesi-24 que pot decaure després per altres canals:
TODO: Inserir reaccions
La probabilitat d'ambes reaccions és igual. Generen partícules alfa o protons que poden reaccionar quasi immediatament amb altres nuclis de la barreja (són com bales), donant lloc a reaccions que donen Neó, Magnesi, o cadenes que donen lloc mica a mica a neutrons lliures que també reaccionen quasi immediatament.
Ràtio neutrons va incrementant-se en aquestes reaccions. Pensem que al final podem tenir un estel de neutrons. És important perquè per poder produïr després elements més pesats es necessiten neutrons normalment.
En la suma de totes aquestes reaccions nuclears, s'alliberen $Q \approx 13 \text{ MeV}$ per cada reacció carboni-12 + carboni-12. Els productes finals de la combustió del carboni són: oxigen-16, neó-26, magnesi-24, que junts representen un 95% de la fracció de massa total del gas.
Tots els nuclis resultants tenen el mateix nombre de protons però algunes de les reaccions produeixen isòtops amb excés de neutrons. Això fa que després de la crema del C la '''composició general mantingui aquest excés de neutrons $n/p > 1$'''.
==== Fusió de l'oxigen ====
$T_9 gsim 2.0$. De nou, barrera de Coulomb, pic de Gamut, etc.
Hi ha diferents canals possibles, els més importants són:
TODO: Inserir reaccions des del power point
Els protons i partícules alfa que es generen de nou es capturen ràpidament per altres nuclis, donant lloc a múltiples reaccions, que tenen com a resultat una composició bàsicament de Si-28 i S-32 (junts fanun ~90% de la fracció de massa).
L'alliberament total d'energia per aquesta reacció oxigen-6 + oxigen-6 és $Q \approx 16 \text{ MeV}$.
Algunes de les reaccions donen decaïments-betai captures electrponiques, l'excés de neutrons al gas continua incrementant-se.
==== Fusió del silici ====
(No ens ha posat la temperatura)
L'element més abundant després de la combustió de l'oxigen és el silici-28.
* Les reaccions succeeixen gràcies a foto-desintegracions $(\gamma, \alpha)$ i captures alfa $(\alpha, \gamma)$.
* Una part es transforma en elements lleugers, i part en elements més pesats.
* La major de la part de les reaccions estan en equilibri. Per temperatures altes (T > 4e9 K) el gas es troba en equilibri estadístic nuclear (els nuclis més abundants són aquells amb l'energia de lligam més baixa).
TODO: Completar
Així doncs, ja hem arribat al ferro!
==== Emissió de neutrins ====
Hem de considerar que podem tenir a part de la generació d'energia, pèrdua per exemple en forma de neutrins.
Energies de l'ordre de 1 MeV. Secció eficaça approx $10^{-44} \text{cm}^2$.
En un medi amb densitat $\rho = n \mu m_u, \mathca{l}_\nu = 1/(n \sigma_\nu) \sim 2 \times 10^{20} cm/\rho$ per $\mu \approx 1$. Inclús prenent $\rho \sim 10^6 \text{g/cm^3}$, això dona $\mathcal{l}_\nu \sim 3000R_\odot$ i per tant s'escapen i l'energia que no s'emporten no es computa en $\varepsilon_{nuc}$ per al balanç energètic.
Hi ha també emissió espontània de neutrins que poden donar-se quan $\rho, T$ pugen, degut al resultat de processos d'interacció dèbil: per cada procés electrònic on s'emet un fotó hi ha una probabilitat que s'emeti un parell neutrí/anti-neutrí enlloc d'un fotó:
$$\frac{P(\nu \bar{\nu})}{P(\gamma)} \approx 3 \times 10^{-18} \left( \frac{E_\nu}{m_e c^2} \right)^{...}$$
TODO: Completar
Els neutrins es poden produir per:
* '''Foto-neutrins''': en la dispersió electrònica en què un fotó és dispersat per $e^-$ lliure hi ha una probabilitat finita que el fotó emergent sigui substituït per un parell neutrí/anti-neutrí.
** Energia que s'escapa d'aquests neutrins: extremadament sensible amb la temperatura. Per tant, és molt rellevant per $T \gsim 2e8 K$.
* '''Neutrins per aniquilació de parelles''': per temperatures altes (+10e9 K) els fotons poden produir parelles $e^+/e^-$ que ràpidament s'aniquilen donant lloc a dos fotons. Per cada ~1e19 casos l'aniquilació produeix en canvi una parella neutrí/anti-neutrí.
** L'energia d'aquests encara depèn més fortament de T, però en canvi és $\propto 1/\rho$.
* '''Neutrins de plasma''': ona e.m. dins de plasma: pot generar oscil·lacions col·lectives dels electrons (Maxwell). L'energia d'aquestesones està quantitzada en plasmons. Decauen en fotons o, en alguns casos, un altre cop la parella neutrí/anti-neutrí.
** L'energia perduda domina per densitats altes (ex. quan el gas és degenerat).
* '''Neutrins Bremsstrahlung''': el procés Bremsstrahlung es dona quan s'emetun fotó degut a un electró que és frenat per un camp Coulombià d'un nucli proper. De nou hi ha probabilitat de generar una parella neutrí/anti-neutrí.
** Requereix una alta densitat de nuclis, així que és més eficaç per un gas dens i relativament poc calent, amb presència d'elements pesats ja que el ritme d'emissió de neutrins és $\propto Z^2/A$.
* '''El procés Urca''': involucra transformacions nuclears. Alguns tipus de nuclis (Z, A) poden capturar un electró i sofrir un decaïment-beta que els porta altra vegada al nucli original + 2 neutrins.
TODO: Inserir equació
** En general només alguns nuclis poden seguir aquest procés:
*** Nucli (Z-1, A) ha de ser inestable sota decaïment-beta, i tenir energia en repòs lleugerament superior al nucli (Z, A).
*** L'electró capturat ha de tenir prou energia per fer la primera transició.
** Són bastant restrictives
** Resultat: es recuperen pa
Proper dia comencem bloc 3. (això no era el bloc 3!!!)


[[Category:Astrofísica i cosmologia]]
[[Category:Astrofísica i cosmologia]]